12.11.2021

TAKAISIN

Nuoret ideoivat Lippulaivasta viihtyisää ja turvallista paikkaa kaikille

Espoonlahden alueen nuoret ovat lähteneet innolla mukaan ensi keväänä avautuvan kauppakeskus Lippulaivan suunnitteluun.

Syksy on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti ja nuoret ovat osallistuneet syksyllä järjestettyihin ideapajoihin ja vierailulle kauppakeskuksen rakennustyömaalle. Ideapajoihin osallistui yhteensä 78 nuorta, jotka esittivät ideoitaan Lippulaivan kauppakeskuksesta ja kirjastosta sekä kysymyksiä suunnittelijoille. Työmaavierailulla oli 11 nuorta, joista osa oli samoja kuin ideapajoissa. Lisäksi yli 120 nuorta on vastannut hankkeen nettikyselyyn, jossa kartoitetaan nuorten toiveita kauppakeskuksen ja sinne aukeavan kirjaston osalta.

Nuoret ovat toivoneet kauppakeskukseen paljon pehmeitä penkkejä, sohvia, koristekasveja sekä nuorten tilaa, jossa voisi rentoutua ja pelata konsoli- ja lautapelejä. Kirjastoon on toivottu muun muassa VR-laseja, ruoanlaittomahdollisuutta ja hiljaisia tiloja.

”Oli hauskaa tavata alueen nuoria ja kuulla heidän ajatuksiaan ja odotuksiaan uuden Lippulaivan suhteen. Hienojen yksittäisten ehdotusten lisäksi merkillepantavaa oli, kuinka luonteva osa nuorten arkea kauppakeskusympäristö itse asiassa on”, sanoo Cityconin Oyj:n kiinteistökehitysjohtaja Risto Seppo.

Nuorten Palvelu ry:n hankkeessa kehitetään kauppakeskuksissa paljon aikaansa viettävien nuorten osallisuutta, vaikuttamista ja vastuunottoa Espoonlahteen rakentuvan Lippulaivan suunnittelussa ja toiminnan alkuvaiheessa. Hanke on suunnattu noin 10─18-vuotiaille paljon kauppakeskuksissa aikaansa viettäville nuorille.

Hankkeessa nuoret pääsevät osallistumaan esimerkiksi kauppakeskuksen tilojen, toiminnan ja vuorovaikutuksen suunnitteluun ja heidän toiveensa otetaan aidosti huomioon. Nuoret ovat mukana koko hankkeen ajan niin suunnittelussa, toteuttamisessa kuin arvioinnissakin. Hanke toteutetaan jalkautumalla nuorten pariin ja kartoittamalla heidän toiveitaan, järjestämällä yhteisiä suunnittelupajoja, työmaavierailuja sekä muita nuorten ideoista lähtöisin olevia tapaamisia.

”Monelle nuorelle kauppakeskus on eräänlainen lähialueen ja sosiaalisen elämän keskipiste, jossa voi turvallisesti hengailla kavereiden kanssa ja jutella tarvittaessa luotettaville aikuisille, kuten kauppakeskuksen järjestyksenvalvojille ja henkilökunnalle”, sanoo hankkeen projektisuunnittelija Bea Bergholm Nuorten Palvelusta.

Syksyn mittaan järjestetään vielä lisää ideapajoja ja työmaavierailuja kysynnän mukaan.

Hanke on osa Nuorten Palvelun Nuorten reviireillä -toimintaa, jota on toteutettu eri muodoissaan julkisissa tiloissa jo yli kymmenen vuotta. Esimerkiksi Espoon kauppakeskus Isossa Omenassa nuorten suunnittelutyön tuloksena kauppakeskukseen tuli nuorten ideoimat akvaariot, kokoontumisaukion kello ja paljon penkkejä pistorasioineen.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Citycon Oyj:n, Securitas Oy:n, Espoon kaupungin nuorisopalveluiden ja Espoon kaupunginkirjaston kanssa ja hanketta rahoittaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Nuorten Palvelu ry on vuonna 1969 perustettu valtakunnallinen, sitoutumaton nuorisokasvatusjärjestö.

Lisätietoja:
Bea Bergholm, projektisuunnittelija/Nuorten osallisuuden kehittäminen kauppakeskus Lippulaivassa (Nuorten Palvelu ry), bea.bergholm@nuortenpalvelu.fi, puh. 0505497733.